Ūkininkams šokas: vilkai kaip niekada anksti pradėjo pjauti auginamas avis

Paprastai naminius gyvulius vilkai užpuola vasarą ar rudeniop, tačiau šiemet, kaip reta anksti, šie plėšrūnai ėmė pjauti ūkininkų avis Elektrėnų savivaldybėje.

Aplinkos ministerijos duomenimis, pernai už papjautus gyvulius sumokėta beveik 170 tūkst. eurų kompensacijų.

Pasak ūkininkų, mokamos kompensacijos gerokai mažesnės nei vilkų padaryta žala, o ją esą turėtų atlyginti  valstybė, kuri saugo vilkus kaip rūšį.

Ūkininkų teigimu, vilkas, praėjusią naktį fermoje papjovęs kelis ėriukus, nepabijojo ateiti ir kitą naktį. Nors pasak ūkininkų, durys buvo užvertos ir palikta šviesa, plėšrūnas rado plyšį ir vėl neliko ėriuko.

„Jei pjauna tvarte, tai į lauką vežti reikia avis pražūčiai. Ką man daryti. Vilko sumedžioti neleidžia, vilkai pjauna kasmet“, – sako Elektrėnų savivaldybės ūkininkas.

Ganyklose avims tveriamos tvoros, – viso 12 kilometrų. Tačiau ūkininkas nerimauja, kad vilkai sugeba  pasikasti ir po tokia tvora.

Kitas  šios savivaldybės ūkininkas avių atsisakė visai, kai pernai vilkai išpjovė pusę veislinės bandos- daugiau nei šimtą avių. Pasak ūkininko, gautos kompensacijos kelis kartus mažesnės nei padaryta žala.

„Jei remiamės Konstitucija, kitais teisės aktais, tai mums  turėtų būti kompensuojama visa žala, nepriklausomai nuo savivaldybės, tai turėtų daryti vyriausybė, nes ji reguliuoja ir turėtų padengiami pilnai nuostoliai“, – sako ūkininkas.

Elektrėnų mero skaičiavimu, per kelerius  metus vilkų papjautų gyvulių padaugėjo dešimteriopai.

„Jei anksčiau iki 5 tūkst. kompensuodavome, tai 2018 – apie 20 tūkst. eurų tai dar likom skolingi keletą šimtų. Būtų geriau, kad kitur galėtume  tas lėšas nukreipti. Turi būti pakeista tvarka, jeigu eina į tvartus, į ūkį turėtų, kito kelio nėra, kaip medžioti. Neduok Dieve, dar vaiką kokį užpuls“, – sako Elektrėnų meras.

Pernai vilkai papjovė daugiau nei 1700 gyvulių, o žalai kompensuoti išmokėta beveik 170 tūkst. eurų

„Kompensacijos anksčiau  buvo mokamos iš savivaldybių biudžeto iš Aplinkos apsaugos programos, dabar mokama iš ministerijos Aplinkos  apsaugos programos. Taip pat Žemės ūkio ministerija nutarė prisidėti prie nuostolių kompensavimo, kad  žmonėms būtų tinkamai kompensuota, ypač už  veislinius gyvulius,  kurių vertė gerokai  didesnė, nei iki šiol buvo skaičiuojami nuostoliai“, – sako aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Vilkas Europos Sąjungoje saugoma rūšis. Atsižvelgdama  į gyventojų skundus dėl sudraskytų gyvulių, Aplinkos ministerija praėjusį sezoną įprastą 60-ties vilkų medžioklės kvotą padidino iki 110-ties, beveik tiek ir sumedžiota. Pasak ministerijos, tai  vilkų populiacijos nesumažino.

Šaltinis ir nuotrauka: https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/1052914/ukininkams-sokas-vilkai-kaip-niekada-anksti-pradejo-pjauti-auginamas-avis?fbclid=IwAR1MJYV6J8NluHsexdaBVF1u30ZOzFzCI_AsYZoNXLClv0UWbyt3cj8QTxU