BRIUSELIS UŽSIMOJO UŽDRAUSTI ŠERNŲ VILIOJIMĄ?

Praeitą savaitę Europos Komisija pristatė Afrikinio kiaulių maro strategijos Europos Sąjungoje projektą. Esminiai pakeitimai dėl AKM kontrolės priemonių šernų populiacijoje.

Siūlomos AKM strategijos priemonės skiriasi skirtingose teritorijose. Lietuva patenka į 5 grupę – teritorijas, kur AKM yra daugiau nei metai, todėl mums taikomos priemones, aprašytos 3.1.5. punkte (projekto dokumentas EN kalba).

Pagrindiniai pakeitimai kurie liečia mus – šernų šėrimas ir jų jaukinimas turi būti uždrausti! Jaukinti galima būtų tik su tikslu pagauti šernus gaudyklėmis ar žudymo tikslais, t. y. ne maistui vartoti, o sunaikinti.

Žudymą turėtų atlikti tik specialiai paruošti medžiotojai (čekų atveju žudymą atliko tik policijos snaiperiai, medžiotojams nebuvo leista vykdyti šios priemonės).

Iš savo pusės Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija (LMŽD) ruošia rekomendacijas ir pasiūlymus šiuo klausimu. Šis Europos Komisijos pristatytas projektas liečia ne tik Lietuvą bet ir kitas Europos sąjungos šalis, todėl bandoma kooperuotis šiuo klausimu su Estija, Latvija, Lenkija, Čekija, Slovakija, Rumunija, Bulgarija.

Priėmus šį dokumentą, turėsime atitinkamai keisti ir medžioklės taisykles bei koreguoti medžiotojų įpročius.

Informacija iš miske.lt