DEGUTO ŠAUKŠTAS STATINĖJE AR VISGI LAŠAS JŪROJE?

Aprimus aistroms po skandalo, kai akiplėšiškai bandyta provokuoti legalią veiklą vykdžiusius medžiotojus, norime kreiptis į blaivaus proto visuomenės dalį. Tekstas nėra skirtas „ultra“ medžioklės priešininkams. Kaip žinia aršūs medžioklės priešininkai nėra suinteresuoti konstruktyvia diskusija, labai greitai nukrypsta į asmeniškumus, įžeidinėjimus ar net grasinimus. Dėl šios priežasties norime nuo jų visapusiškai atsiriboti. Taip pat medžiotojų bendruomenė atsiriboja nuo neetiškų pasisakymų, kurie deja pastebimi abiejose barikadų pusėse.

Taigi, kas yra medžiotojas? Atsakymas nebus apie gamtos žinių kraitį, egzaminus, medžiotojo bilietą, pareigas ar teises. Visų pirmą medžiotojas tai žmogus, pilietis, kaip ir bet kuris kitas asmuo – visuomenės dalis. Su visomis žmogaus būtybei būdingomis teigiamomis ir neigiamomis savybėmis. Medžiotojų tarpe yra tiek pozityvių ir tiek negatyvių žmonių, atitinkamai kiek jų yra mūsų visoje visuomenėje. Nei daugiau, nei mažiau.

Visgi kai tik pasirodo straipsnis, kad nustatytas vienoks ar kitoks nusižengimas, puolama visa medžiotojų bendruomenė ir tuo bandoma badyti akis kiekvienam medžiotojui. Bemaž visi skambūs įvykiai, susiję su grubiais medžioklės pažeidimais, yra susiję su aukšto rango valstybės tarnautojais, stambiais verslininkais ar politikais. Ir kiekvieną kartą medžiotojų bendruomenė buvo plakama it atsakinga už kiekvieno savo nario poelgius ar moralinius įsitikinimus.

Arabų šalyse už vagystę buvo kapojami vagies, ne jo pažįstamo ar tautiečio pirštai. Trumpai tariant, už padarytą nusižengimą gali būti smerkiamas tik jį padaręs asmuo.

Paanalizavus AAD straipsnius/pranešimus, rasite tokius žodžius, kaip „gavus informacijos“, arba „pranešus apie galimai neteisėtą medžioklę“. Dauguma nesusimąsto kas gi praneša apie tuos pažeidimus, dažniausiai padarytus naktį, tiesa? Drąsiai teigiame, kad tai patys medžiotojai praneša apie tuos asmenis, dažnai net savo klubo narius. Sakysite skundikai? Kiekvienas interpretuoja savaip, bet tik tokiu būdu atsiribosime nuo mums taip peršamos etiketės, o patarlę apie medaus statinę ir degutą visi žinome iki skausmo gerai. Medžiotojas nėra girtas ginkluotas žudikas, šaudantis viską kas juda. Šis šmeižtas brukamas visais įmanomais būdais ir tai būtina stabdyti!

Tai kodėl gi dabar madinga viską sutirštinti, norint pažeminti medžiotojų įvaizdį? Matome suinteresuotas grupes žmonių (yra konkretūs tikslai, bet apie tai kitą kartą), kurie tokiu būdu bando iškreipti/suformuoti nuomonę apie medžiotojus plačiąja prasme ir jie naudojasi labai paprasta, bei veiksminga praktika – teisus tas, kuris rėkia garsiausiai. Na, arba kas plačiausiai drabstosi fekalijomis.

Tokia auditorija, pašiepiamai vadinama „laido riteriais“, savo nuomonę dažniausiai susidaro socialiniuose tinkluose randama informacija. Dažniausiai tos informacijos tikrumo niekas net nebando patikrinti. Senais laikais bobutės, prisižiūrėjusios muilo operų, priimdavo tai kaip realybę. Deja taip yra ir dabar, tik „bobučių“ ir „diedukų“ amžius labai plataus spektro, o muilo operų socialiniuose tinkluose tikros marios… Šia tema galima diskutuoti labai ilgai ir labai plačiai. Visgi taisyklė ta, kad ilgus rašinėlius mažai kas linkęs skaityti iki galo.

Medžiotojų bendruomenė ragina nereaguoti į provokacijas, nesivelti į neapykantos kurstymą ir vadovaujantis blaiviu protu interpretuojant informaciją, sutinkamą socialiniuose tinkluose bei „nepriklausomoje“ žiniasklaidoje. Svarbu gerbti ne tik bendraminčius, bet ir kitaip mąstančius, o žodžio laisvė neturi tapti žeminimo ir įžeidinėjimo įrankiu. Medžioklei valio!

Turinys: 

Straipsnis ir nuotraukos iš miske.lt