Printer Friendly, PDF & Email

Afrikinis kiaulių maras (AKM) Lietuvoje cirkuliuoja jau septintus metus ir toliau kelia didelių nuostolių bei nerimo tiek patiems kiaulių laikytojams, medžiotojams, tiek ir valstybinę kontrolę vykdančioms institucijoms. Todėl sprendžiant AKM iššūkius ir vykdant efektyvią ligos stebėseną bei kontrolę, labai svarbu keistis patirtimi – mokslininkams reikalinga ir svarbi medžiotojų parama, ieškant geriausių mokslinių ir praktinių būdų AKM plitimui sustabdyti ir ligai įveikti.

Lietuvoje AKM tyrimus vykdantys ekspertai, drauge su mokslininkų iš kitų šalių komanda, nuo rugsėjo pradeda organizuoti susitikimus su medžiotojais, kurių metu sieks sužinoti medžiotojų motyvaciją ir galimybes efektyviau kovoti su šia virusine kiaulių ir šernų liga. Pasitelkiant medžiotojus, planuojama atlikti interaktyvų, visas Lietuvos apskritis apimantį mokslinį tyrimą. Šis tyrimas truks apie du mėnesius ir vyks darbo grupėse, kuriose aptariant AKM kontrolės priemones kartu dalyvautų ir 4–6 medžiotojai. Susitikti su medžiotojais mokslininkai vyks į kiekvieną šalies regioną.

Mokslininkų planuose – susitikti su visų Lietuvos apskričių medžiotojų atstovais. Planuojama, jog šių susitikimų metu medžiotojai galėtų ne tik diskutuoti apie AKM kontrolės priemones, bet ir sužinoti kitą jiems aktualią informaciją.

Anot Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Afrikinio kiaulių maro kompetencijos centro mokslininkų, AKM problema išlieka prioritetiniu klausimu tiek Lietuvai, tiek ir kitoms ES šalims. Todėl tikimasi, kad aktyvus medžiotojų įsitraukimas ir jų dalyvavimas leis sukurti efektyvesnes šios ligos kontrolės priemones bei prisidės, kad vykdoma AKM stebėsena atitiktų visų poreikius bei galimybes.

Susitikimuose su mokslininkais norintys dalyvauti medžiotojai kviečiami aktyviai registruotis užpildant formą, kuri pateikiama šioje nuorodoje.

Pagal  agroeta