Zosinos kaime vilkai papjovė keturias avis ir du ėriukus

Šiąnakt Zosinos kaime puotavo vilkai. Ryte avių šeimininkė atėjusi į ganyklą, esančią vos šimtas metrų nuo namų, rado net keturias suaugusias avis ir du ėriukus papjautus bei gerokai apgriaužtus. Dar keli ėriukai išsigandę sugebėjo pabėgti ir išsigelbėjo. Net elektrinis piemuo, kuriuo buvo aptvertos avys, nesulaikė alkanų vilkų. Tiesa, moteris aptvėrusi avis, suaugusias dar ir pririšo. Tai ir lėmė, kad jos buvo sudorotos – negalėjo pabėgti.

Nukentėjusios moters dukra Liudmila pasakoja, kad labai skaudu matyti taip suniokotus gyvūnus. Juk auginama tam, kad naudos duotų. „Sausrą iškentėme, o čia…“ – skaudžiai atsidūsta moteris.

Dabar šalia mamos gyvenanti dukra kalba, kad šeima nutarė gyvus likusius jauniklius nakčiai uždarinėti tvarte. Svarsto, ką daryti su telyčia. Greičiausiai ir jai teks vasaros naktis leisti tvarte. Kad vilkai negrįš, garantijų nėra.

66232122_489664405170521_59325442661810176_nLiudmila pasakoja, kad visai netoliese ūkininkas, auginantis hailendų veislės karves pasakojo, jog prieš gerą savaitę kelias dienas iš eilės jo karvės parlėkdavo namo išsigandusios. Spėjama, kad jas galėjo išgąsdinti vilkai.

Moters tikslas, įspėti kaimynus ir apylinkių gyventojus, jog šie pasirūpintų savo auginamais gyvūnais. „Gal žmonės nakčiai juos uždarys, gal kitaip apsaugos. Bent nuostolių neturės,“ – kalbėjo susikrimtusi moteris.

Medžiotojai tvirtina, kad tokiu atveju jie niekuo negali padėti, o gyventojams tokiais atvejais reikėtų kreiptis į Širvintų rajono savivaldybę dėl žalos atlyginimo.

To priežastis – kasmet yra nustatomas Aplinkos ministerijos leidžiamas nušauti vilkų skaičius Lietuvoje. Tiesa, yra galimybė gauti leidimą nušauti vilką išimties būdu. Bet kreiptis į Aplinkos ministeriją gali tik patys gyventojai.

Medžiotojai teigia, kad dažniau pranešimų apie vilkų žalą sulaukia vasaros antroje pusėje, kai vilkės veda jauniklius mokytis medžioti. Tuomet itin nukenčia gyventojų gyvulių prieauglis.

Vienintelis išsigelbėjimas ūkininkams – apsitverti ganyklas arba nakčiai gyvulius uždarinėti.

Informacija: KraÅ¡to naujienos