Vilkų puotos tęsinys – Raseinių rajone

Vilkų puotos tęsinys – Raseinių rajone

Portale „Agroeta“ prieš savaitę rašėme, kaip Kėdainių rajono Surviliškio seniūnijoje vilkai sudraskė avį ir ožką. Pasak rajono medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko Lioniaus Stanevičiaus, tai tik vilkų puotos pradžia, nes dabar šio krašto miškuose gyvenančios apie 30 vilkų patelių per vasarą užaugins apie 150 jauniklių, o šie medžioklės įgūdžių bus mokami ne miškuose, o būtent ūkininkų gyvulių ganyklose.

Panašu, kad jau dabar vilkams miškų tankymėse trūksta ėdesio – juk dėl afrikinio kiaulių maro beveik nebeliko šernų. Todėl net rudens nesulaukę aną naktį jie surengė puotą gretimo Raseinių rajono Pagojukų seniūnijos Akstinų kaimo ūkininko Jaroslavo Banevičiaus valdose. Per naktį vilkai paskerdė 22 avis. Daugiausia sudraskyta savaitės ar truputį vyresnio amžiaus jauniklių, nes pastarieji dar yra bejėgiai kaip nors apsiginti nuo plėšrūnų. Vieną didesnę avį vilkai visiškai sudorojo palikdami tik apgriaužtus kaulelius, kitos liko gulėti žolėje perkąstomis gerklėmis ir išdrąskytais šonais.

Vilkai į vieną didžiausių šalyje J. Banevičiaus avių bandą (augina apie 1 500 avių) užklydo jau ne pirmą kartą. Pernai, rugsėjo pradžioje, jie papjovė 70, 2016 metais – apie 40 avių. J. Banevičius buvo parengęs projektą tvorai už 2 tūkst. eurų įrengti, bet paramos taip ir negavo. Pasak jo, ir drausti avių neapsimoka, nes draudimo kainos yra labai didelės. Ūkininko nuomone, valstybė padarė didžiulę klaidą, nusprendusi Lietuvoje riboti sumedžiojamų vilkų skaičių.

Nors valstybė ir yra įsipareigojusi atlyginti naminiams gyvuliams vilkų padarytą žalą, J. Banevičius už pernai paskerstas 70 avių dar negavo jokios kompensacijos. Raseinių rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyriausioji specialistė, skyriaus vedėjo funkcijas atliekanti Lina Čėsnienė sakė, kad tie pinigai dar tiesiog nepaskirstyti jų gavėjams. Bet, pasak J. Banevičiaus, ta kompensacija bus tik mažmožis, niekas neatlygins nei veterinarijos gydytojui sumokėtų 90 eurų už ekspertizę, kad tos avys tikrai vilkų nužudytos, nei jų utilizavimo išlaidų.

Didžiausia problema – nesureguliuojamas vilkų skaičius. Pasak statistikos, dabar Lietuvoje gyvena apie 2 tūkst. vilkų. Juos leidžiama šaudyti tik nuo spalio 15 dienos, o nušovimų kvotų skirstymas yra beprasmis ir neduoda jokios naudos. Medžioklės žinovas Algimantas Ulinskis teigė, kad vilkų medžiojimo sezonas neturėtų būti reglamentuotas, nes tie keturkojai plėšikai auga nekontroliuojami.

Praėjusiais metais Lietuvoje sumedžioti tik 102 vilkai. Už pražudytus pusantro tūkstančio naminių gyvulių jų savininkams bus išmokėta 170 tūkst. eurų.

Stasys DAPKUS

Nuotraukose: J. Banevičius teigė, kad vilkai jo avių bandą sudraskė jau trečią kartą.

Informacija ir nuotraukos:  AGRO